Hærvejstæppet i Søndermarkskirken i Viborg

Mejlbygruppen”, en gruppe midtjyske kvinder fra Todbjerg sogn fik ideen til Hærvejstæppet

Gruppen kontaktede kunstner Inga Linde Jensen, Vedslet Gl. Skole, og lykkeligvis blev Inga Linde begejstret for idéen.

Efter et uhyre stort og omfattende forarbejde leverede Inga Linde 13 store og endnu flere mindre akvareller. De 13 store danner sammensyet et fortløbende landskab fra Viborg til Dannevirke. De i alt 34 mindre billeder viser steder, man passerer undervejs, såsom runesten, broer, kirker, mindesmærker o. lign.

Her begynder så arbejdet med nål og tråd – tyndt uldgarn i 65 forskellige farvenuancer. Der er anvendt kontursting, kædesting, millefleursting, stikkesting, korte-lange-sting, franske knuder og enkelte steder bayeux-sting.

Gruppen mødtes en gang om ugen uafbrudt i jule- og sommertid. Det meste arbejde foregik for hver især fortrinsvis hjemme, men så var det både morsomt og også absolut nødvendigt at mødes for at sammenligne og udveksle erfaringer.

Meilbygruppen mødtes over en årrække på fire år og efter færdiggørelsen af Hærvejstæppet, fandt tæppet et blivende sted i Søndermarkskirken i Viborg,

Motiverne af Hærvejstæppet følger strækningen fra Viborg til Dannevirke og beundrer den smukke natur med de mange mindesmærker, der fortæller om vore forfædres liv og færden gennem skov og grat, eng og mose.

I forbindelse med udstillingen af Hærvejstæppet er der udgivet en bog med titlen “Folk på Hærvejen” med illustrationer og tekst af Inga Linde Jensen. Bogen er udgivet af Viborg Forlaget, prisen er 100 kr., bogen kan bl.a. købes på Viborg Turistbureau

Tæppet hænger nu smukt i Søndermarkskirken i Viborg i forbindelsesgangen mellem kirkerummet og kirkens mødelokaler.

Mere om hærvejen