Nyheder

Nyt tiltag

Vi laver onsdags ture med start onsdag d. 8. februar 2017. Se Vandreliv nr: 1-2017


Roskilde afdelingens opskrifter 1-6

Mad i naturen med Merethe Svahn Hansen kan fås pr mail - kontakt: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Stillingsannonce

I vandrelauget har vi altid behov for nye turledere. Så derfor har vi lavet en "stillingsannonce".

Har du lyst til at lede vandrere i Danmark eller i udlandet på korte og lange ture?
Er du god til at fortælle en historie – eller har du lyst til at lære det?
Så bliv turleder i Danmarks største forening for vandrere
Du får over 450 kolleger - Du er ikke alene!
Vi er over 450 turledere og medarbejdere i Dansk Vandrelaug. Vi deler vores erfaring og samarbejder med hinanden om at udbyde mere end 1500 ture lokalt, nationalt og i udlandet hvert år.
Vi afholder årlige turlederkurser, hvor du får tips og trick til gode ture og hvor garvede turledere deler ud af erfaringer – og du kommer med dine ideer.

Som turleder er du rygraden i Dansk Vandrelaug - Meld dig på mail til: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Rønnebærjagt

Indlæg fra Sara Julie Møhlenberg på Rønnebærjagt med Merethe S. Hansen. Roskilde afd.

En af de smukkest tænkelige efterårsdage tog jeg toget til Roskilde for at være med på Rønnebærjagt med Roskilde-afdelingen.
Vi skulle mødes ved det gamle elværk ved havnen. Jeg blev meget overrasket over kun at finde en ganske lille flok – 6 i alt inkl. turlederne. Jeg havde forventet, at sådan et spændende turoplæg med ”rønnebærjagt” ledet af den erfarne vild-mad entusiast Merethe Svahn, ville tiltrække en betydeligt større flok, også fra de andre afdelinger, men nej! Nu havde vi få heldige så til gengæld ubesværet adgang til Merethes viden om spiselige vilde planter og interessante opskrifter.

Egentlig havde turen to ledere: Merethe, der var ”indkaldt” fra Køge-afdelingen, som fagansvarlig for sanke-delen af turen, og Jette Nørby Petersen, som stedkendt roskildeborger gennem mange år. De to supplerede hinanden fortrinligt. Vi startede turen i bedste stil med en dram – og ikke hvilken som helst – Merethe havde medbragt den mest delikate let sødede rønnebærsnaps, som netop havde trukket færdig inden turen. Herlig start! Med drammen i benene bevægede vi os vestover: ud forbi Roskilde Fjord (tidligere Sanks Hans Hospital) - hvor vi hamstrede de første store bær fra bornholmsk røn, og langs Boserup skov, og med Kattinge sø på højre hånd drejede vi gradvist af i sydlig retning. Her bevæger man sig ind i kernen af ”Skjoldungelandet”, der som bekendt er national-parksmateriale; vildt, frodigt og ganske sumpet sine steder. Et særligt sted på turen – fra en høj - betragtede vi domkirkespirerne, som på netop dette sted i klart vejr øjensynligt flankeres af den mastodontiske skorsten på det nye forbrændingsanlæg øst for byen, trods de 5 km indbydes afstand. Det var naturligvis afdelingens formand, Keld Jørgensen, som kender området som sin bukselomme, der kendte til dette synsbedrag.

I det kønne sumpland havde vi sjov med at benytte den fine – relativt nybyggede – trækpram over en af åerne. Vi kom – næsten – alle tørskoede over på den lille bakke på den modsatte bred, hvor vi skulle spise frokost (sokken blev reddet med en plastpose og et godt humør). Efter madpakkerne var gumlet tryllede Merethe nu en gigantisk rønnebærkage frem fra sin kurv. Portionen var tiltænkt en langt større flok, så der var mildest talt rigeligt til os. Der var tale om en lækker ”voksenkage”, hvor de bitre bær (der først var tørrede) gav et pikant modspil til den saftige kage. Frem kom den søde rønnebærsnaps også! Merethe ville os det godt, og det var næsten svært at komme af sted igen ovenpå alle de (gode) kalorier.

Anden halvdel af turen gik bl.a. gennem mere bebyggede områder, hvor vi fandt almindelig røn og også tjørnebær i hegnene. Sidstnævnte blev I et nybygget område opdagede undertegnede, at der var plantet aronia (surbær) rundt om alle bebyggelserne – tilsyneladende uden nogen lokale havde interesse for dem, så der blev også smagt lidt på dem, selvom det jo var lidt uden for turens sigte.

Tilbageturen, som måske var mindre indbydende pga motorvejsstøjen, foregik langs Roskildeforstaden Svogerslev. Ikke desto mindre var der også her noget at høste i de vilde hegn – større og bedre slåen end tidligere på turen, lidt vilde æbler, samt flere rønnebær, og man skulle da lige have det sidste med...

Jeg kan på det varmeste anbefale at dukke op på ture i andre afdelinger. De gange, jeg har gjort det, er jeg kun blevet taget vel i mod. Men særligt denne tur i Roskilde-afdelingen står dog ud – pga turlederne, deltagerne og den kønne rute. Og der kom jo også noget med hjem: turen blev til slåenlikør, rønnebærsnaps og en tjørneketchup med vilde æbler a la Merethe Svahn lavet ganske på slump – god, hvis man kan lide en kraftig og lidt bitter dyppelse. Husk at rønnebær enten skal koges eller fryses inden tilberedelse. Dette gælder også om de skal anvendes i snaps.