Kilden til liv i Rold Skov

Rold Skov rummer nogle af de mest enestående vandområder i Danmark. Her kan du opleve alt lige fra Lindenborg Å med sjældne insekter til Store Blåkilde, som er en af Danmarks største bassinkilder.

Vandet er en central del af området ved Rold Skov, og her er rig mulighed for at opleve rene kilder, store vandløb, badevenlige søer og velbevarede højmoser. Det tilbud var for godt til at sige nej til - vi slog til og drog afsted!

Skoven er en kilde til velvære for både krop og sjæl. Her kan du smage på modne bær om sommeren og gule kantareller om efteråret. Lytte til fuglenes sang og vindens rusken i trætoppene. Lugte til skovbundens blomster – og sidst men ikke mindst inviterer Rold Skov også til at opleve vandet. Her kan du drikke af de rene kilder og bade i områdets søer med hyggelige ”strande” til.

Find al viden om Rold Skov her

Spor fra istidens storhedstid

Vi kæmpede os op ad Rebild Bakkers kringlede stier og fandt os selv på et plateau 60 meter over Lindenborg Ådal med udsyn ud over de lyngklædte bakker, smukke erosionsdale og lynggnaskende får, der bor i bakkerne. Stedet blev for 12.000 år siden formet af istidens regeren, der resulterede i det bakkede terræn.  

Naturen i Rebild Bakker indbyder i den grad til vandreture – korte hyggelige slentreture, lange friske traveture eller sågar til en hel vandreferie. Du kan finde et væld af anlagte og afstandsmærkede stier i området.

På toppen havde vi udsigt til de store vandløb Lindenborg og Villestrup Å, hvis kalkrige vand giver basis for et meget rigt dyreliv i området. Omkring Lindenborg Å myldrer det nemlig med sjældne slørvinger og kræsne små insekter, der kræver helt rent vand – og det får de her. Biologer har ved åen bl.a. fundet den største danske slørvinge, perlodes, som er en meget sjælden og rødlistet truet art.

Gå på opdagelse i Rebild Bakker her

Nordeuropas vandrigeste kilder

Efter at have vandret op og ned ad bakkerne, kunne drikkedunken godt bruge en opfyldning – og det gjorde vi med stor fornøjelse i en af skovens rene kilder.

Rold Skov har hundredevis af kilder på grund af kalken i undergrunden, hvorfra vandet strømmer op til overfladen. Områdets mange kilder hører til Nordeuropas vandrigeste og reneste, og mange af kilderne giver helt op til 150 liter i sekundet.

De mest kendte kilder er Store Blåkilde, Lille Blåkilde, Ravnkilde og Springkilden. Kilderne huser en sjælden flora og fauna, og vandets forhold med en konstant temperatur på 7,5 grader samt høj iltmætning, giver et rigt dyre- og insektliv – kilderne er nemlig kendte for sine specielle insekter med rødder tilbage til istiden, og de er derfor fredede.

Tag et dyk i Danmarks reneste sø

Vi var så heldige, at vores vandretur ramte en af de tre dage om året, hvor vi i Danmark oplever sol og varmere temperaturer. Derfor kan vi af egen erfaring anbefale, at du hopper ud af vandrestøvlerne og i et par badebukser sammen med de hundredevis af andre badeglade gæster ved Madum Sø eller Store Økssø. 

Danmarks reneste sø er et besøg værd - og når vejret ikke frister til en badetur, kan man gå en tur rundt omkring søerne. Selvom de begge er badesøer, er de vidt forskellige – Madum Sø er den største sø i Himmerland og har det reneste krystalklare vand, mens vandet i Store Økssø er farvet brunt af humus-muld fra skoven og moserne rundt om den.

Rold Skov er med sin mange seværdigheder, smukke natur og afmærkede ruter en absolut klassiker for alle os med interesse for vandring i naturen. Ingen i vores selskab fortrød, at vi smurte madpakken og satte kurs mod en af Nordjyllands perler.

Af Freja Fredsted Dumont

Kvalitetsstier

 
 

Bliv medlem nu ...

- og deltag i vore mange vandreture i hele Danmark og udlandet. Med et landsdækkende medlemskab vil vore erfarne turledere give dig oplevelser i naturen på alle årstider. Vi tilbyder også kurser, foredrag og en række fordele til dig som medlem.

Bliv medlem

Turområder

Bornholm Sydsverige Storkøbenhavn Nordsjælland Roskilde Østsjælland Sydvestsjælland Storstrøm Nordvest Sjælland Sydfyn Fyn nord Nordtyskland Sønderjylland øst Sydvestjylland Trekantområdet Midtvestjylland Søhøjlandet Limfjord syd Aarhus Bugt Østjylland Himmerland-Aalborg Nordvest Vendsyssel Øvrig udland Østjylland