Find vej

Tekniske hjælpemidler til at finde vej

Planlæg din tur.

Din planlægning afhænger af, hvilke tekniske hjælpemidler, du ønsker at bruge.
Det mest almindelige for tiden er at benytte værktøjer til sin Smartphone, så dem tager vi først.

Smartphone apps:

 • Viewranger, en hjemmeside og app med kort og GPS. Tusindevis af gode ruter. Anbefales.
 • Gpsies en hjemmeside og App med tusindevis af GPS spor.
 • Wikiloc en hjemmeside og App med tusindevis af GPS spor

Viewranger er en gratis app, der håndterer både gratis kort, f.eks. Open Street Map, og købte kort, f.eks. 1:25.000 kort fra Kort og Matrikelstyrelsen.
Viewranger kan også importere og eksportere GPX spor samt vandreruter.
Læs mere om Viewranger på Teknikalt.dk. Se også under linket 1. Opret og hent ruter på ViewRanger.com nederst på siden.
Linket til, hvor du på computeren kan logge ind på din egen Viewranger-profil og se egne spor og søge på andres, er: my.viewranger.com/
Dansk Vandrelaug anbefaler Viewranger. Se undervisningsmateriale hér.

Gpsies
Gpsies er en web-side med tilhørende app, der kan lidt af hvert, bl.a. indeholder mere end 13.000 spor i Danmark, som er lige til at hente. Det har også den fordel, at man kan få fremvist sit eget spor på en hjemmeside. Rutetegningen foregår i Track creator delen er ret nem at gå til, 
- sprog: dansk, engelsk
- kort: Google terræn, OSM Cycle, HikeBikeMap, Microsoft, Yahoo, OSM, hybrid-kort og foto-kort

Wikiloc
Udforsk, skab og del dine egne GPS-tracks med din Android. Denne app giver dig mulighed for at spore dine udendørs aktiviteter på et kort, tage billeder undervejs og uploade det hele direkte til Wikiloc direkte fra din Android. Du kan vælge mellem løb, vandreture, cykling, mountain biking, kajak og op til de 45 forskellige udendørs aktiviteter til rådighed. Og dine venner vil se din aktivitet øjeblikkeligt gennem Wikiloc-Facebook-forbindelsen.
Kender du allerede Wikiloc.com?
Det er et fællesskab på tusinder af udendørs entusiaster, som deler vores bedste tracks fra overalt i verden! På Wikiloc.com du kan dele og opdage tracks, være i kontakt med andre track-forfattere, udforske nye steder på 3D terræn i GoOgle Earth, downloade spor i din GPS til navigation, få et glimt af de landskaber, du kan nyde igennem fotos og YouTube-videoer og meget meget mere! Fra version 1.0.6 og fremefter kan du åbne GPS-filer gemt på telefonen i GPX og KML-format og følg ruten viser sporet overlejret på kortet. Bare tryk på fil fra Explorer og du kan åbne den med Wikiloc. Du kan også følge dine egne stier, der allerede er gemt på din Wikiloc app.

Dansk Vandrelaug Viborg har lavet en fin vejledning om gode vandre apps. Se vejledningen hér.

Web-baserede

Du kan benytte forskellige hjemmesider til turplanlægning, hvis du ikke ønsker forbindelser til apps.. Nedenfor findes et lille udsnit:

IFORM har den store fordel, at man kan skifte mellem forskellige kortvisninger, også et topografisk kort, men desværre kan man ikke gemme sin rute som en fil.

- kort: vejkort, fotokort med og uden vejnavne samt topografisk
- sprog: dansk
- gemme: kun internt
- printe: kun på Google Maps baggrund

UdiNaturen. Naturstyrelsens hjemmeside har også en tegnefunktion.
- sprog: dansk
- kort: vejkort og satellit-foto
- gemme: mange formater
- printe: ja

Google Earth er et program, som skal installeres først, men kræver Internet-adgang. Det indeholder også en tegnefunktion. Se vejledningen her.
- sprog: dansk, engelsk
- kort: fotokort med og uden vejnavne, seværdigheder, etc.
- gemme: KML
- printe: ja

Waymarkedtrails indeholder stier og ruter i hele Europa, herunder også Danmark. Man kan hente sporene ned som GPX-filer.

Digitale kort

Hvis du ønsker at benytte digitale kort til print, kan nedenstående benyttes.

Arealinfo findes et topografisk kort, som man selv kan udskrive. Der findes også flere luftfoto, så man kan se ændringer fra de senere år, samt et væld af naturinformationer.

Du kan hente gratis kort til eget brug på Kortforsyningen.

Nyeste topografiske kort findes på http://www.kms.dk og der er flere visningsmuligheder, bl.a. 25 cm gadekort og historiske kort men desværre i et meget lille vindue.

http://historiskatlas.dk/ har Syddansk Universitet gang i et projekt med et væld af gamle kort. Alle kortene bliver vist i fuldt skærmformat, og er bemærkelsesværdigt nemme at navigere på.

På Naturstyrelsens Udinaturen-kort kan man printe en rute eller udsnit deraf på et vejkort. 

Mange stifoldere, især Naturstyrelsens, indeholder også gode kort, men kun over et begrænset område. Ligeledes findes meget detaljerede kort fra Dansk Orienterings-Forbund som et led i projektet Find vej i

Mange kommuner har udmærkede GIS-kort, nogle endda med de kommunale stier.

Gratis pc-programmer:

 • BaseCamp kan benyttes til at arbejde med GPX-filer, som igen kan bruges i smartphones og i GPS'er. BaseCamp er for GPS nørder.
 • EasyGPS er et let program til håndtering af GPX-filer.

 

lige til at hente

Her er nogle vejledninger lige til at hente som pdf-filer:

Digitale kort | Kort på GPS | Kortforsyningen.dk | Open Street Map | GPX filer

Smartphones og GPS

Lav dine egne kort til GPSen (kopieret fra geocacherne)

Tegn ruter i OSM og se dem i www.waymarkedtrails.org

Alle vejledninger er udarbejdet af Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Konverter en kml-fil til en gpx-fil

 • Åbn GPSIES-konverteren
 • tryk på Choose File
 • find filen: mintur.kml og klik på Åbn
 • vælg track: GPX track i rullefeltet
 • klik på Konverter
 • Filen ligger nu i web-browserens download-mappe som mintur.gpx
tilbage
opdateret 4.6.2012 af sba

Brug lonvia-kortet

 

MINI-GUIDE

Der er tre interessante "knapper" i kortets højre side:

 • Symbolerne øverst
 • +-knappen i midten
 • Ruter nederst

 

tilbage

opdateret d. 13.9.2012 af sba

Planlæg din tur

 

Her er forskellige tegneprogrammer til ruteplanlægning. Man finder det interessante område på et kort, og så tegner man sin rute. Når man er færdig kan man skrive den ud på et eller flere ark papir. Ofte kan man også gemme sin rute i en fil, som kan efterbehanldes i et egnet program til pc'en og overføres til en GPS. Programmerne minder en del om hinanden, og der kan være mange smarte funktioner, men også en del begrænsninger, så prøv dig frem.

- ikke færdigt, fact-tjek i gang.

Web-baserede

IFORM har den store fordel, at man kan skifte mellem forskellige kortvisninger, også et topografisk kort, men desværre kan man ikke gemme sin rute som en fil.
- kort: vejkort, fotokort med og uden vejnavne samt topografisk
- sprog: dansk
- gemme: kun internt
- printe: kun på Google Maps baggrund

GORP, GPS Online Routen Planner, et tysk program med flere gode redigeringsmuligheder. 
- sprog: tysk
- kort: Google Map, Google Earth, OSM og OSM Cycle
- gemme: GPX
- printe:

BikeRouteToaster indeholder bl.a. halvautomatiske routningsfunktioner, når man tegner, og man kan justere, tilføje og fjerne sine routepoints efter at ruten er tegnet.
- sprog: engelsk og tysk
- kort: Google
- gemme: GPX
- printe:

GPSIES er en web-side, der kan lidt af hvert, bl.a. indeholder det pt. 12.938 spor i Danmark, som er lige til at hente. Det har også den fordel, at man kan få fremvist sit eget spor på en hjemmeside. Rutetegningen foregår i Track creator delen er ret nem at gå til, 
- sprog: dansk, engelsk
- kort: Google terræn, OSM Cycle, HikeBikeMap, Microsoft, Yahoo, OSM, hybrid-kort og foto-kort
- gemme: GPX
- printe:

UdiNaturen. Naturstyrelsens hjemmeside har også en tegnefunktion.
- sprog: dansk
- kort: vejkort og satellit-foto
- gemme: mange formater
- printe: ja

Google Earth er et program, som skal installeres først, men kræver Internet-adgang. Det indeholder også en tegnefunktion. Se vejledningen her.
- sprog: dansk, engelsk
- kort: fotokort med og uden vejnavne, seværdigheder, etc.
- gemme: KML
- printe: ja

Gratis pc-programmer:

Smartphone apps:

OpenStreetMap

 

osm

OpenStreetMap er et crowdsourcing-projekt, der skaber frie geogra­­fiske data til alle. Projektet blev startet, fordi de fleste kort er belagt med juridiske eller tekniske restriktioner, som forhindrer en alsidig anvendelse. Dette gælder næsten alle danske kort, og fornylig også Google Maps. OpenStreeMap har desuden en stigende betydning i de dele af verden, hvor der er mangel på officielle kort.

Lige som Wikipedia, som alle kan bidrage til, så bliver OpenStreetMap-kortet tegnet af frivillige som dig og mig. Det betyder, at der er meget stor forskel på detaljeringsgraden. Til gengæld er der meget få problemer med nøjagtigheden, idet man dels har adgang til offentlige data, fx adresser og vejnavne samt luftfoto, dels er der mange flittige "mappere" (korttegnere), der holder øje med kortet og griber ind efter behov. Det betyder også, at kortet kan føres ajour på få minutter.

Hovedkortet findes her, og som det fremgår af billedet, så er det bare med at trykke på Rediger og gå i gang. Du skal dog lige være opmærksom på, at når du tegner i OpenStreetMap, så ændrer du originalkortets grund­data. Der er mange komplicerede informationer på kortet, så af og og til er det nødvendigt at holde tungen lige i munden.

I øvrigt er kortet IKKE beregnet til at indlægge private ruter eller turforslag; kun afmærkede ruter, men i modsætning til andre rutekort, så er de afmærkede ruter tilføjet som egenskaber i de eksisterende veje og stier, så der er ingen problemer med zoom.

Data fra kortet bruges til mange forskellige formål, også her på disse web-sider. For vandrere er der især tre hjemmesider, der er interessante:

 • Rutekortet: Waymarked trails (lonvia), hvor man bl.a. kan se Sjællandsleden og de danske fjernvandre­veje, som er tegnet af DVL-medlemmer. En samlet liste over kortets vandreruter og stier i Danmark kan ses her. Kortet har flere muligheder - se her.
 • StikortetHike & Bike, hvor man kan få et indtryk af stiernes og markvejenes beskaffenhed (tracktype - se tegnforklaringen øverst t.v. samt denne wiki)
 • Vandrekortet: Reit- und Wanderkarte, hvor man også kan hente gratis digitale kort til Garmin vandre-gps'er og gps-programmer.

Man kan printe kort direkte fra browseren uden risiko for licensproblemer, men der er også forskellige muligheder for selv at trykke gratis kort, se her og her.

Er du interesseret i at hjælpe til, så start med at kigge nærmere på disse danske sider:

Digitale kort

Arealinfo findes et topografisk kort, som man selv kan udskrive. Der findes også flere luftfoto, så man kan se ændringer fra de senere år, samt et væld af naturinformationer.
Jeg vil anbefale først at vælge område/region (yderst t.v.) og dernæst trykke på lag-knappen (det er den med de tre firkanter over hinanden). Her vælger man korttype og tema(er), og trykker på OK. Nu kan man flytte rundt og zoome ind og ud. Der er også mulighed for at udskrive og tegne.

Du kan hente gratis kort til eget brug på Kortforsyningen.

Nyeste topografiske kort findes på http://www.kms.dk og der er flere visningsmuligheder, bl.a. 25 cm gadekort og historiske kort men desværre i et meget lille vindue.

Kort over statsskovene findes på Naturstyrelsen hjemmeside. Her er primært oplysninger om træarter og plantningsår, men der kan også være stier, søer, fortidsminder, navne på skovveje etc. Kortene kan udskrives.

http://historiskatlas.dk/ har Syddansk Universitet gang i et projekt med et væld af gamle kort. Alle kortene bliver vist i fuldt skærmformat, og er bemærkelsesværdigt nemme at navigere på.

På Naturstyrelsens Udinaturen-kort kan man printe en rute eller udsnit deraf på et vejkort. 

Til de nyeste Garmin gps’er kan man for 1500 kr. tilkøbe et topografisk kort, ”Topo Danmark”, som har et hav af detaljer. Dette kort kan leveres på en cd, så man kan bruge det i det gratis pc-program BaseCamp. Man kan også købe det som et hukommelseskort til montering i nyere gps'er.

Mange stifoldere, især Naturstyrelsens, indeholder også gode kort, men kun over et begrænset område. Ligeledes findes meget detaljerede kort fra Dansk Orienterings-Forbund som et led i projektet Find vej i

Mange kommuner har udmærkede GIS-kort, nogle endda med de kommunale stier.

Se i øvrigt denne vejledning om digitale kort (pdf).

Husk, at alle disse kort kun er til eget brug. Man må altså ikke uddele kort til deltagerne på vandreturen eller offentliggøre en kopi af kortet på afdelingens web-side.

Brug din GPS

 

MINI-GUIDE: Overførsel af et spor fra UdiNaturen til din GPS

Der findes et utal af GPS-programmer på markedet, men hvis du kun vil overføre færdige spor og ikke ret meget mere, så vil jeg foreslå at starte med gratisprogrammet EasyGPS, som du finder her.

Download og installer programmet. I slutningen af installationen skal du vælge din egen GPS på en liste samt indstille oplysninger på fanen Unit of Measure som følger: Distance: Kilometers, Elevation: Meters, Speed: km/hr, Bearing: ddd.ddd (Azimuth), Area: Hectares, Temperature: Celsius, Depth: Meters og Grade: Percent.
Når installationen er i orden skifter hjemmesiden til en velkomstside, hvor der er en kort intro. Det er måske smart at gemme denne web-adresse, så du kan læse den senere.

Hent et spor på UdiNaturen og overfør det til pc’en:

 • zoom ind på kortet
 • vælg Kategori Naturruter Vandreruter
 • tryk på OPDATER LISTE I FORHOLD TIL KORT
 • tryk på firkanten under GPS, hvis du vil hente en fil:
  - tryk på Print/GPS (foroven)
  - vælg format til download - til EasyGPS program vælges GPX XML
  - tryk på DOWNLOAD og gem filen i en mappe.

Nu skal du tilslutte din GPS til pc’en, og tænde den (hvis ikke den tænder selv).
Hvis det er første gang skal du vente på at de nødvendige drivere bliver installeret, så apparaterne kan snakke sammen.

Åbn og overfør:

 • Start EasyGPS
 • Åbn en gpx-fil. Du vil nu se dit spor som en rød streg i vinduet t.h. (EasyGPS kan ikke vise kort.)
 • Tryk på Send for at overføre sporet til gps’en.


Nu kan du tage kablet af, og kontrollere om sporet ligger i din gps – det skulle det gerne!!

Kvalitetsstier

 
 

Bliv medlem nu ...

- og deltag i vore mange vandreture i hele Danmark og udlandet. Med et landsdækkende medlemskab vil vore erfarne turledere give dig oplevelser i naturen på alle årstider. Vi tilbyder også kurser, foredrag og en række fordele til dig som medlem.

Bliv medlem

Turområder

Bornholm Sydsverige Storkøbenhavn Nordsjælland Roskilde Østsjælland Sydvestsjælland Storstrøm Nordvest Sjælland Sydfyn Fyn nord Nordtyskland Sønderjylland øst Sydvestjylland Trekantområdet Midtvestjylland Søhøjlandet Limfjord syd Aarhus Bugt Østjylland Himmerland-Aalborg Nordvest Vendsyssel Øvrig udland Østjylland