Nationalpark Mols

 

nationalpark mols_logoVi var med ved indvielsen af Nationalpark Mols Bjerge den 29. august 2009 på Agri Bavnehøj. Et team af turledere fra hele landet inviterede på vandretur i parken og oplyste om Dansk Vandrelaug på en bod.

af Michala Mentze

Solen brød pludselig frem, regnjakkerne blev pakket sammen. Klokken var fem minutter over 10.
De cirka 3000 fremmødte ventede på dronningens ankomst, førend indvielsen af Nationalpark Mols Bjerge kunne tage sin begyndelse på Agri Bavnehøj.
Endelig ankom en kortege af sorte biler. Prinsens Musikkorps spillede op, dronningen steg ud, indvielsen kunne endelig tage sin begyndelse. Programmet blev afviklet med den afslappede tilgang til tingene, som parkens formand Erling Post fortalte, var et kendetegn for området og dets befolkning.
Direktør for Skov- og Naturstyrelsen, Hans Henrik Christensen, bød velkommen, og første taler var miljøminister Troels Lund Poulsen, dernæst talte vicestatsminister Lene Espersen og borgmester Vildfred Friborg Hansen. Alle tre omtalte den danske naturarv, som bevares og udvikles gennem nationalparkerne. Og den rige og afvekslende natur i denne del af Djursland blev lovprist.
Lene Espersen fandt, at den nye nationalpark var et af de smukkeste naturområder i Danmark. Hun fremhævede de rige muligheder for at løbe og cykle i området – og for at vandre, kunne vi tilføje. Selv havde hun holdt ferie på Djurslands drypnæse, Helgenæs, og plukket slåen, som hun frøs og derefter kom på snaps. Det smagte godt, sagde hun.

Stor interesse var der naturligvis om festens sidste taler, den nyudnævnte formand for nationalparkens bestyrelse, Erling Post, som kommer fra erhvervslivet som direktør for Fuglsøcentret. Han kaldte da også nationalparken for et godt brand – med et varieret indhold af landskabstyper, kyster og købstaden Ebeltoft.
”Jeg ser frem til opgaven, det bliver ikke nemt, men jeg vil det gerne og tror på projektet,” sagde Erling Post. Han understregede, at nationalparken hverken var et reservat eller en lovløs ø, her gælder samme regler i nationalparkerne som i det øvrige samfund, sagde han. Den nye formand hentydede helt tydeligt til den modstand og de bekymringer, der har været fra de private lodsejeres side.

Naturens festdag
Efter talerne sang 50 medlemmer af Djurs Gospel Kor - desværre et lovligt langt indslag, som ikke blev bedre af et dårligt lydanlæg. Undervejs begyndte det at regne – og paraplyerne blev slået op på tilskuerpladsen.
Endelig fik Hendes Majestæt Dronningen ordet – og kameraerne steg til vejrs blandt publikum. Og på scenen flokkedes fotograferne.

”Vi er alle vokset op med en viden om den danske natur, tror jeg nok, men hvor mange af os får egentlig så ofte lejlighed til at komme ud og nyde den? Den danske natur er sårbar på en anden måde end vildmarken. Den er udtryk for et samspil mellem mennesker og naturens egne kræfter. Vi kan gøre megen skade på den, men vi kan også gøre stor gavn. Og det er det, vi gerne vil med nationalparkerne, gavne naturen - og menneskene, så de kan færdes i den og glæde sig over den”, sagde dronningen og erklærede Nationalparken for åben ved at afsløre dens logo. Det er holdt i samme grafiske linje som logoet for Nationalpark Thy – og forestiller et kuperet landskab, slotsruinen Kalø i baggrunden og endelig den grønne og blå kongekrone, som er fælles for nationalparkerne.

Mens dronningen tog på rundtur i parken sammen med de to ministre og skovrider Uffe Laursen i hestevogn, kunne gæsterne besøge de omkring 40 boder, som fyldte markedspladsen, eller snarere markedsgaden.
Her var Dansk Vandrelaug repræsenteret med information om foreningen og skilte, som fortalte, at man kunne komme ud på en rundtur i parken med turleder Vagn Andersen, Dansk Vandrelaug, og naturvejleder Jørgen Stoltz om eftermiddagen. Blandt boderne var også Nationalpark Mols Bjerges Venner, DGI Karpenhøj, Kalø Økologisk Landbrugsskole og Natours.
Hele eftermiddagen var der underholdning i form af musik, sang og dans på scenen.

Desværre blev dagen meget præget af blæst og byger. Efter rundturen nød dronningen en frokost i VIP-teltet, og gæsterne flokkedes om boder med egnens specialiteter – eller nød den medbragte mad i bakkerne. En overgang havde fest- og markedspladsen ikke så stor opmærksomhed – man samledes for at få et glimt af dronningen, der steg ind i hoffets bil og kørte bort.

nationalpark mols1  nationalpark mols2  nationalpark mols3 

opdateret 27.01.12

Kvalitetsstier

 
 

Bliv medlem nu ...

- og deltag i vore mange vandreture i hele Danmark og udlandet. Med et landsdækkende medlemskab vil vore erfarne turledere give dig oplevelser i naturen på alle årstider. Vi tilbyder også kurser, foredrag og en række fordele til dig som medlem.

Bliv medlem

Turområder

Bornholm Sydsverige Storkøbenhavn Nordsjælland Roskilde Østsjælland Sydvestsjælland Storstrøm Nordvest Sjælland Sydfyn Fyn nord Nordtyskland Sønderjylland øst Sydvestjylland Trekantområdet Midtvestjylland Søhøjlandet Limfjord syd Aarhus Bugt Østjylland Himmerland-Aalborg Nordvest Vendsyssel Øvrig udland Østjylland