Nationalpark Thy

 

nationalpark thy_logo”Den 22. august 2008 er en milepæl for dansk natur,” sagde statsminister Anders Fogh Rasmussen, som erklærede Danmarks første nationalpark i Thy for åben. 2-3000 havde fundet vej til indvielsen, som også bød på taler af miljøminister Troels Lund Poulsen, borgmester Erik Hove Olesen, Thisted, samt Ejner Frøkjær, formand for Nationalpark Thy.

af Michala Mentze

En flagallé var i dagens anledning opsat fra Vester Vandet ind til pladsen ved Nors Sø i Vilsbøl Plantage. Den store tilstrømning og de trange tilkørselsforhold gjorde, at programmet blev lidt forsinket. Mange havde klogt nok valgt at komme på cykel. Mens andre i tide havde slået sig ned på pladsen foran scenen med stole og madkurv.

Den formelle del af ceremonien bestod af taler. Indimellem sendte en gruppe børnehavebørn 200 brevduer ud over Nors Sø, og et sted bag det hele opsatte skolebørn 100 drager. Programmet blev også krydret med sang og musik, specielt komponeret til dagen. Blandt andet blev uropført en Nationalpark Kantate af Preben Nørgaard Christensen.

Efter den officielle del af åbningen blev publikum budt på buffet med kulinariske specialiteter, og man kunne besøge boder med lokale produkter, bl.a. øl og snaps, baseret på fx klokkelyng og porse fra området. Og hele eftermiddagen var der mulighed for at deltage i aktiviteter, bl.a. terrænløb, ridning og træklatring, og der var lokale informationsstande. Det tyndede dog hurtigt ud i besøget, selvom en del havde slået sig ned på festpladsen, mens de nød den levende musik fra scenen. Imens tog ministrene og deres følge en tur i skoven på mountainbikes og indviede en ny 6 km lang MTB-rute til denne gruppe brugere af nationalparken.

Til sen aften blev der festet rundt omkring i byerne i det 24.400 kvm store naturparkområde. Kl. 21 tændtes baunebål langs kysten mange steder, og der blev holdt taler, trakteret og musiceret.


 

Citater fra talerne

Vi har glemt at sætte pris på naturen – nu har vi fået råd til give naturen en værdi. - Statsminister Anders Fogh Rasmussen

Den kommende nationalpark får en bred gruppe af brugere, og det gør, at der skal trædes varsomt. Krondyr og kondiløbere, vandfugle og vindsurfere skal være her side og side. - Miljøminister Troels Lund Poulsen

Jeg vil gerne sige tak til de mange skeptikere og modstandere, der var i starten. For mig står resolutionen fra Nordthy Landboforening som et sundhedstegn på den thy’ske skepsis. Vi tog den i opstarten og har haft glæde og gavn af den i hele forløbet. Udfordring og lidt modgang i barndommen, giver styrke senere i livet. - Ejner Frøkjær, formand for Nationalpark Thy

nationalpark thy2Musik, natur og lyrik

Talerne ved indvielsen kom selvfølgelig ind på den fantastiske og særegne natur, som Thy har at byde på. Men den fik sin helt egen fortolkning af den amerikanske fløjtenist og musikprofessor Craig Goodman og den danske forfatter Knud Sørensen, Mors. Craig Goodman havde komponeret ”Nationalparken” til indvielsen, og stykket blev spillet af Craig Goodman på fløjte, Máté Szücs på bratsch og Morten Zeuthen på cello, mens Knud Sørensen selv reciterede sit smukke digt, som bringes her med tilladelse af forfatteren.


Nationalparken

1
Engang
var den stivnede klit
en byge af sandskorn
der fyldte blæsten op
engang
var ethvert af de træer
der i dag
gør landskabet loddent
kun en drøm om et frø
engang
var hjælmen kun spinkle strå   
som syntes fortabt
i det ørkenlignende
engang
syntes den opgave umulig:
At drage grænsen
mellem natur og kultur
at forene
menneskets natur
med naturens menneske
i en fælles drøm
om mangfoldighed.

2
Der er byggen der bøjer nakken
og danner en langsom bølge
hen over marken ved klittens fod
der er revlingens millioner af sorte kloder
der er gederams med de ukuelige blomster   
der er det grønne græs
der giver rumlen i køernes maver
og så er der
det mest danske som tænkes kan:
Lærken
der synger i det saltduftende
himmelrum over klitheden.
Men se så også:
En mangfoldighed af søer
der blåt
spejler den evighed
ingen kan gribe med hænderne.
 

3
Går stille
gennem det landskab
som århundreder formede
går seende
går lyttende
medbringende den lugtesans
som her
er sat i frihed.
Og en trane
letter et sted bagude
og en svartbag jamrer
gennem flere horisonter
og så mærker jeg på kinden den blæst
som her
var skaberen
og skaberen kryber ind i mit øre
hvisker:
Jeg kræver kun ydmyghed.

 

 
 

Kvalitetsstier

 
 

Bliv medlem nu ...

- og deltag i vore mange vandreture i hele Danmark og udlandet. Med et landsdækkende medlemskab vil vore erfarne turledere give dig oplevelser i naturen på alle årstider. Vi tilbyder også kurser, foredrag og en række fordele til dig som medlem.

Bliv medlem

Turområder

Bornholm Sydsverige Storkøbenhavn Nordsjælland Roskilde Østsjælland Sydvestsjælland Storstrøm Nordvest Sjælland Sydfyn Fyn nord Nordtyskland Sønderjylland øst Sydvestjylland Trekantområdet Midtvestjylland Søhøjlandet Limfjord syd Aarhus Bugt Østjylland Himmerland-Aalborg Nordvest Vendsyssel Øvrig udland Østjylland