OpenStreetMap

 

osm

OpenStreetMap er et crowdsourcing-projekt, der skaber frie geogra­­fiske data til alle. Projektet blev startet, fordi de fleste kort er belagt med juridiske eller tekniske restriktioner, som forhindrer en alsidig anvendelse. Dette gælder næsten alle danske kort, og fornylig også Google Maps. OpenStreeMap har desuden en stigende betydning i de dele af verden, hvor der er mangel på officielle kort.

Lige som Wikipedia, som alle kan bidrage til, så bliver OpenStreetMap-kortet tegnet af frivillige som dig og mig. Det betyder, at der er meget stor forskel på detaljeringsgraden. Til gengæld er der meget få problemer med nøjagtigheden, idet man dels har adgang til offentlige data, fx adresser og vejnavne samt luftfoto, dels er der mange flittige "mappere" (korttegnere), der holder øje med kortet og griber ind efter behov. Det betyder også, at kortet kan føres ajour på få minutter.

Hovedkortet findes her, og som det fremgår af billedet, så er det bare med at trykke på Rediger og gå i gang. Du skal dog lige være opmærksom på, at når du tegner i OpenStreetMap, så ændrer du originalkortets grund­data. Der er mange komplicerede informationer på kortet, så af og og til er det nødvendigt at holde tungen lige i munden.

I øvrigt er kortet IKKE beregnet til at indlægge private ruter eller turforslag; kun afmærkede ruter, men i modsætning til andre rutekort, så er de afmærkede ruter tilføjet som egenskaber i de eksisterende veje og stier, så der er ingen problemer med zoom.

Data fra kortet bruges til mange forskellige formål, også her på disse web-sider. For vandrere er der især tre hjemmesider, der er interessante:

  • Rutekortet: Waymarked trails (lonvia), hvor man bl.a. kan se Sjællandsleden og de danske fjernvandre­veje, som er tegnet af DVL-medlemmer. En samlet liste over kortets vandreruter og stier i Danmark kan ses her. Kortet har flere muligheder - se her.
  • StikortetHike & Bike, hvor man kan få et indtryk af stiernes og markvejenes beskaffenhed (tracktype - se tegnforklaringen øverst t.v. samt denne wiki)
  • Vandrekortet: Reit- und Wanderkarte, hvor man også kan hente gratis digitale kort til Garmin vandre-gps'er og gps-programmer.

Man kan printe kort direkte fra browseren uden risiko for licensproblemer, men der er også forskellige muligheder for selv at trykke gratis kort, se her og her.

Er du interesseret i at hjælpe til, så start med at kigge nærmere på disse danske sider:

Kvalitetsstier

 
 

Bliv medlem nu ...

- og deltag i vore mange vandreture i hele Danmark og udlandet. Med et landsdækkende medlemskab vil vore erfarne turledere give dig oplevelser i naturen på alle årstider. Vi tilbyder også kurser, foredrag og en række fordele til dig som medlem.

Bliv medlem

Turområder

Bornholm Sydsverige Storkøbenhavn Nordsjælland Roskilde Østsjælland Sydvestsjælland Storstrøm Nordvest Sjælland Sydfyn Fyn nord Nordtyskland Sønderjylland øst Sydvestjylland Trekantområdet Midtvestjylland Søhøjlandet Limfjord syd Aarhus Bugt Østjylland Himmerland-Aalborg Nordvest Vendsyssel Øvrig udland Østjylland